[:hu]SAJTÓKÖZLEMÉNY – NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE NŐTINCS TELEPÜLÉSEN[:]

[:hu]2015 | október | 30.
SAJTÓKÖZLEMÉNY
NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE NŐTINCS TELEPÜLÉSEN
Nőtincs Község Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében kiírt „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázati felhívásra benyújtott, „Napelemes rendszer telepítése Nőtincs településen” című projektben 20,48 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, annak érdekében, hogy az Önkormányzat tulajdonában lévő Tóparti Vendégház villamos energia fogyasztásának jelentős része megújuló energián alapuljon.
A program kiemelt célkitűzése ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését. Célja vissza nem térítendő támogatás formájában támogatni a hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek épületek energia-felhasználásához kapcsolódó kiépítését.
A Környezet és Energia Operatív Program KEOP-4.10.0/N/14-2014-0173 azonosítószámú pályázata keretében 20,48 millió forint európai uniós támogatást nyert a Tóparti Vendégház melletti napelemes rendszer telepítésére.
A projekt célja az épület villamos-energia ellátásának fejlesztése a fenntartható fejlődés jegyében. A pályázat keretén belül kiépítésre került a vendégház villamos-energia fogyasztásának jelentős hányadát kielégítő napelemes rendszer. Szintén az Önkormányzat tulajdonában lévő szomszédos telken elhelyezett tartószerkezetre 114 db AS-60P 250ECO polikristályos modulpanel napelem, és 1 db ABB TRIO 27,6-TL-OUTD S2400/ típusú inverter került kihelyezésre. A műszaki átadás-átvétel 2015. október 29-én megtörtént.
A fejlesztés eredményeként a napelemek telepítésével az Önkormányzat hatékonyabb energiafelhasználásának biztosított lehetőséget. Várhatóan az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése 26,361 tonna/év; a megújuló energiahordozó bázisú villamos energiatermelés növekedése 0,0282 GWh/év, a megújuló energiahordozó felhasználásának növekedése 101,520 GJ/év lesz. A megvalósítást követően az épület változatlan energia szükséglete mellett a napelemek használatával az eddiginél hatékonyabb energia felhasználás válik lehetővé, mely a fenntartó számára költségcsökkentést jelent.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
További információ kérhető:
Acsay Ákos, Polgármester
Elérhetőség:
Tel.: +36 (35) 360 001
E-mail: acsay.akos@notincs.hu
www.notincs.hu

Sajtóközlemény[:]